torsdag 19. november 2009

Ambassadørene


Bilde

Bildet "Ambassadørene" ble malt i 1533 av Hans Holbein. Maleriet uttrykker stolhet. Foran på bildet ligger det en hodeskalle som er stukket som skal gjenkjennes hvis du ser bildet fra siden. Modellene på bildet skal trolig være Jean de Dinteville som var den franske ambassadør til England og François de Dinteville som var biskop og den franske ambassadøren til Roma.


- klærne på bilde skal vise de to ideologiske motsetningene i rensessansen. Den ene har på seg en verdslig aristrokatisk drakt, og den andre en asektisk drakt som var vanlig for lærde og reformvennlige geistlige.

- Globusen på øverste hylle er en himmelglobus den skal knyttes til kopernikus' helisentriske system fra 1543, der solen er midpunkt og planetene går i bane rundt solen.

- På øverste hylle ligger det passer, kvadrant o.l. som skal vise at naturvitenskapen var i stadig utvikling, og det var viktige instrumenter innenfor naturvutenskap og matematikk.

- Globusen på nederste hylle er en jordglobus. Den skal knyttes til oppdagelsesferdene på slutten av 1400-tallet og begynnelsen av 1500-tallet. Den kan også knyttes til det av jorden er rund.

- Persisk teppe på øverste hylle er et uttrykk for interessen for produkter fra oppdagelsesreisene, det er produktene europeerne fikk tak i når de kom i møte med eksotiske kulturer på sine oppdagelsesferder.

- På nederste hylle ligger en samlebok og en artimetikkbok. det var viktige bøker i renessansen de kan knyttes til trykkekunsten. Samleboka viser og at det var den type litteratur som var viktig.

- Musikkinstumentene på nederste hylle viser at musikk var en viktig kunstart og instumentene ble ofte utviklet.

- Hodeskallen helt foran på bildet: Det viser en perspektivforvridd maleri av en hodeskalle, nos som er et uttrykk for den økte bevisstheten om døden man fikk i renessansen. Det var et resultat av politiske og religiøse strider og utvikling av nye våpen. Det sies at man må bøye seg og se maleriet i en spesiell vinkel nenedfra for å se hodeskallen ordentlig.

Kilder:
- http://www.lokus.no/content?marketplaceId=3013582&languageId=1&logicalTitle=content_item_1000_3377822
- http://no.wikipedia.org/wiki/Ambassad%C3%B8rene_(Holbein)

mandag 16. november 2009

Barokken

Fra rennesansen gikk vi over til barokkens epoke som var en tid til ære for Gud! Det er ikke lenger mennesket i sentrum, og det blir vist mye til hvor mye menneskene trenger Gud. Hvis ikke kunsten og litteraturen ble en hyllest til Gud, var det som oftes kongen som fikk den. Musikken i barokkens tid var preget av mye rytmer og dynamikk og derfor kan den musikken være populær i vår tid. Operan kom til under barokkens epoke.


Johann Sebastian Bach er en kjent komponist fra barokkens epoke. Han var født i Tyskland. Han gav ikke musikk verden en ny stil, men han gjorde om den tyske musikkstilen ved å hente inspirasjon fra blant annet Frankrike og Italia. Han sees på som en av verdens største komponister. Han har gitt inspirasjon til flere komponister etter han. Musikken hans var ikke veldig populær mens han levde og da han døde ble den nesten glemt, det var først på 1800-tallet den begynte å bli populær.
Kilde


torsdag 12. november 2009

Herre Gud, ditt dyre navn og ære!

Petter Dass er en mann som fort blir veldig interessant, han har et ganske fengene etternavn. For de fleste er ikke god gammel norsk historie så veldig gøy, men når noen er så oppfinnsomme og fargerike som han er det verdt bryet å komme inn i klasse rommet, slå opp norsk boka og lese en god gammeldags salme, særlig når hele klassen stemmer i og teksten er på storskjerm. Vi syntes det er greit og kan godt si at noen navn er det gøy å ha med å gjøre.
Petter Dass har skrevet mange salmer, og en av dem er "Herre Gud, ditt dyre navn og ære". Han skrev denne salmen i 1698. Det er barokkens tid. Petter Dass var teolog og dikter.

Salmer blir ofte brukt i kirken. Kjennetegnene i denne salmen er at den er bygd opp av bibelens historier. Den har utgangspunkt i samlene 66.4 og 2. Petersbrev 3.10-13. Petter Dass mente at når folk sang denne sangen gikk ordet fra munnen til hjerte.

Samlen handler om hvordan du skal leve etter det kristendommen står for. Petter Dass var sogneprest og diktet salmer samtidig så det meste av hans dikting omhandlet kristendommen. Det mest kjente verset fra samlen er kanskje vers 5. Det beskriver godt hvordan Gud er og hvordan kristendommen setter Han høyt. Når dette verset skal synges kommer det ofte på mye mer orgel og det blir skikkelig høy løfting av taket i kirken ved hjelp av meningheten som synger.
"Gud er Gud om alle land lå øde,
Gud er Gud om alle mann lå døde,
om folk forsvimler, i Herrens himler
utallig vrimler, som står på cimler
him søde"

mandag 2. november 2009

Om kunsten å samtale

Michel Montaigne var født i 1533 og død i 1592. Han blir regna som essays far. Han skrev teksten "om kunsten å samtale" teksten handlar om måten Montaigne liker å samtale, han liker ikkje når nokon samtaler uten å lære noko av det. Han liker det best når han kan lære noko av det han samtaler om, han liker godt når han lærer noko når han samtaler med ein annen person. han liker best å diskutere og når noken seier imot han fordi da blir han veldig interessert, men han meiner at ein samtale ikkje skal ende med krangling. Teksten blei skrevet i renessanse epoken. Det er eit essay fordi det fenger frå starten av og han har skrevet teksten så han kunne ha vært fortalt. Han vandrar mye rundt i teksten og skriv ned eigne mengingar og kjem med opplysningar, han stiller på ein måte spørsmål til lesaren, ikkje direkte, men du begynner å tenkje litt sjølv når du leser.

Kjeldene eg har brukt er: Grip teksten, lærerboka og http://no.wikipedia.org/wiki/Michel_de_Montaigne