torsdag 19. november 2009

Ambassadørene


Bilde

Bildet "Ambassadørene" ble malt i 1533 av Hans Holbein. Maleriet uttrykker stolhet. Foran på bildet ligger det en hodeskalle som er stukket som skal gjenkjennes hvis du ser bildet fra siden. Modellene på bildet skal trolig være Jean de Dinteville som var den franske ambassadør til England og François de Dinteville som var biskop og den franske ambassadøren til Roma.


- klærne på bilde skal vise de to ideologiske motsetningene i rensessansen. Den ene har på seg en verdslig aristrokatisk drakt, og den andre en asektisk drakt som var vanlig for lærde og reformvennlige geistlige.

- Globusen på øverste hylle er en himmelglobus den skal knyttes til kopernikus' helisentriske system fra 1543, der solen er midpunkt og planetene går i bane rundt solen.

- På øverste hylle ligger det passer, kvadrant o.l. som skal vise at naturvitenskapen var i stadig utvikling, og det var viktige instrumenter innenfor naturvutenskap og matematikk.

- Globusen på nederste hylle er en jordglobus. Den skal knyttes til oppdagelsesferdene på slutten av 1400-tallet og begynnelsen av 1500-tallet. Den kan også knyttes til det av jorden er rund.

- Persisk teppe på øverste hylle er et uttrykk for interessen for produkter fra oppdagelsesreisene, det er produktene europeerne fikk tak i når de kom i møte med eksotiske kulturer på sine oppdagelsesferder.

- På nederste hylle ligger en samlebok og en artimetikkbok. det var viktige bøker i renessansen de kan knyttes til trykkekunsten. Samleboka viser og at det var den type litteratur som var viktig.

- Musikkinstumentene på nederste hylle viser at musikk var en viktig kunstart og instumentene ble ofte utviklet.

- Hodeskallen helt foran på bildet: Det viser en perspektivforvridd maleri av en hodeskalle, nos som er et uttrykk for den økte bevisstheten om døden man fikk i renessansen. Det var et resultat av politiske og religiøse strider og utvikling av nye våpen. Det sies at man må bøye seg og se maleriet i en spesiell vinkel nenedfra for å se hodeskallen ordentlig.

Kilder:
- http://www.lokus.no/content?marketplaceId=3013582&languageId=1&logicalTitle=content_item_1000_3377822
- http://no.wikipedia.org/wiki/Ambassad%C3%B8rene_(Holbein)

1 kommentar:

  1. Veldig bra blogginnlegg!
    Liker sepsielt godt bildet på toppen av bloggen din ;)

    SvarSlett