onsdag 10. mars 2010

Til min norskblogg



Diktet til min gyldenlak er skrevet av Henrik Wergeland i 1845. Det var i den romantiske perioden romantikken som var fra slutten av 1700-tallet til første del av 1800-tallet. Henrik Wergeland er en norsk dikter. Han har skrevet mange kjente verker som for eksempel diktet svalen og vi ere en nasjon vi med.
En gyldenlak er en blomst. Diktet er skrevet på Henrik Wergelands dødsleie han døde 12. Juli 1845. Diktet handler om en gyldenlak Wergeland har i vinduet sitt. Han gir den to kyss som han vil den skal gi videre. Han vil ha et når han sjel er på vei ut av vinduet, og han vil at det andre skal bli gitt til en rosebusk han kan ha på graven sin.
Det er typisk for romantikken fordi det er skrevet med mye følelser. Han skriver ut ifra det han føler når han ligger på dødsleie, og skriver derfor av egen erfaring.
Det er diktning med rim aabb. Første og andre linje rimer på hverandre; Skabt, tabt, og tredje og fjerde linje rimer; Guld, muld. Det er kontraster i diktet som gyldenlaken ikke skal miste sin glans, mens rosebusken ikke enda har sprunget ut.

Kilder:
http://no.wikipedia.org/wiki/Henrik_Wergeland
http://no.wikipedia.org/wiki/Romantikken
http://www.kloken.no/litteratur/tekst.asp?ID=32
http://no.wikisource.org/wiki/Til_min_Gyldenlak

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar